МОНОГРАФИЈА

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ НИКОДИЈЕ СТОЈАНОВИЋ ТАТКО

У ПРОКУПЉУ

 

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

 

              Зграда Основне школе Никодије Стојановић Татко најстарија је и најлепша школска зграда у Топлици. Пројекат за њену израду урадиле су архитекте Душан Живановић и Драгутин Ђорђевић, а изградња је завршена је 29.10.1898. године. Грађена је у виду слова Ш и на њеној источној страни вешти мајстори су истакли рељефни амблем који указује да је ово здање намењено просвети.

            Лепотица с краја 19. века је на почетку рада примила у своје окриље прву мушку  и женску основну школу, грађанску школу и гимназију. Основна школа је формирана 21.05.1952. године,  одлуком Народног одбора градске скупштине и Савета за просвету и културу. Име угледног учитеља, народног хероја Никодија Стојановића Татка, добила је 15.06.1956. године, а са радом започела 08. 09. 1952. године. Влада Републике Србије зграду је прогласила културно-историјским спомеником 08.08.1997. године. Прво школско звоно окупило је 913 ученика, 39 учитеља и наставника.

 Школа је од свог настанака имала више трансформација, при чему су јој припајане друге школе. Данас се састоји од матичног одељења у самом граду и издвојених одељења у Доњој Речици, Булатовцу, Рељинцу и Баботинцу.

 

ШКОЛСКИ ПРОСТОР

 

            Настава се изводи у 20 учионица, од чега су добро опремљена два кабинета информатике. Један је дигитална учионица опремљена са двадесетак компјутера у којој се изводи савремена настава из свих предмета. Други је опремљен са једанаест компјутера из школских средстава и из средстава донаторске организације Меrcy corps.

Школа поседује библиoтеку чији фонд износи 12.000 књига. У том фонду налази се лектира за ученике и стручна литература за наставнике. Књижни фонд се обнавља повремено. Последења улагања су средства прикупљена на ускршњем вашару 2014. године, која су обезбедили ученици млађих разреда, фото, новинарска и еколошка секција са својим учитељима и наставницима. Библиотека је место где се одржавају сусрети са познатим песницима и другим културним и јавним радницима. Ту се спроводи и целокупна припрема за  културно - јавну делатност школе.

Новинарска учионица Златно перо заузима један мањи простор на првом спрату, а основана је 28.09. 2007. године  помоћу средстава из Локалног акционог плана за децу општине Прокупље, кроз пројекат Колико знаш-толико вредиш. То је место где ученици могу да искажу своју креативност и стваралаштво, припремајући се за школски лист. У тој учионици активности обављају и полазници фото секције.

Фискултурна сала је понос школе. Саграђена је поред школске зграде априла 1965. године. Данас је то сала опремљена потребним спортским реквизитима, а поред ученика наше школе за своје припреме користе је разни спортски клубови и школице спорта. Најпознатији од њих је каратe клуб Топличанин. Традиционално се у њој одржава турнир у одбојци Денис Ђурић.

 

 

Школско двориште заузима већи простор оивичен трибинама за навијаче. На њему се налазе спортски терени за мали фудбал и рукомет који су асфалтирани захваљујући донаторској организацији Mercy Corps. На теренима се врло често организују спортска такмичења на нивоу града, а у слободним часовима их користи омладина Прокупља. Традиционално се на њима одржава меморијални турнир у малом фудбалу Данило Кајгановић.

Школа поседује и зубну ординацију, основану 1994. године. Стоматолошка служба редовно врши систематске прегледе ученика чиме брине о оралном здрављу ученика.  

 

 РЕПУБЛИЧКА И САВЕЗНА ТАКМИЧЕЊА

 

По оствареним резултатима школа представља значајан културно-просветни центар у Топлици. Многобројне награде на општинским, окружним и републичким такмичењима сведоче о свестраности и организованости ученика и наставника наше школе. Споменућемо само републичка и савезна такмичења.

Прво учешће на републичком такмичењу из српског језика забележено је 2002. године учешћем Сандре Спалевић коју је припремала професорка Славица Маљевић.

Највећи успех у историји школе постигла је Анита Каличанин. Она је 2005. године освојила прво место, са максималних 20 поена, а следеће 2006. године, друго место са 19 поена. Поводом тога, Министарство просвете и спорта је овој ученици доделило најпрестижније признање у просвети СВЕТОСАВСКУ ПОВЕЉУ. Тадашњи Министар просвете Вуксановић уручио је ученици награду на свечаној академији изведеној у Сава центру, у Београду. Због свог изванредног успеха Анита Каличанин проглашена је учеником генерације. Ученицу је припремала наставница Зорица Илић.

Годину 2008. обележила је Кристина Јовановић својим учешћем на републичком такмичењу из српског језика, освојивши шесто место. Ученицу је припремала професорка српског језика Љиљана Суботић. Иначе, то је био највећи разлог због чега је она добила титулу ученика генерације.

            Наставница енглеског језика Слободанка Маринковић више пута је успешно презентовала школу на републичком такмичењу са својим ученицима: Миланом  Стаменковићем 1979. године, Марицом Прекић 1982. године, Сузаном Костић, која је 1984. године освојила четврто место, Јагодом Антонијевић 1988. године, Александром Денић 2003. године, Миленом Пешић 2004. године. Богдан Нешић је 2007. године узео учешће на републичком такмичењу, а Андрија Ракић 2011. године. На истом такмичењу учествовали су Димитрије Цветковић са професорком Драганом Живковић и Анђелија Цветковић са професорком Иваном Стевановић 2005. године.

На такмичењу из француског језика учествовала је Миљана Булатовић 2004. године, а 2014. ученица Кристина Живковић. Обе ученице  је припремала професорка Сања Митровић.

Руски језик успешно су представиле ученице Наташа Петровић, Весна Бечејски и Јелена Стошић са наставником Цветком Спасковићем.

Математичари су имали пуно успеха  на републичким такмичењима, почевши од наставника Милана Ратковића, Љубодрага Пауновића који је имао шест такмичара 1986. године, Љубинка Радуловића, који је седам пута учествовао, професорке Јасмине Томовић са четири ученика 2001. године, до професора Душана Вукашиновића. Његове ученице Милена Јевтић и Јована Гавриловић два пута су  представљале школу, а Миљана Ђорђевић је 2004. године освојила четврто  место.

 

 

Ученик Милан Шеговић забележио је учешће 2002. године. Најуспешнији међу њима био је ученик Ненад Весић, освојивши треће место на републичком и девето на савезном такмичењу. Професорка Ивана Недељковић је припремала ученицу Невену Вучковић и 2013. године имала учешће на републичком такмичењу из математике. Невена је захваљујући томе добила титулу ученика генерације.

Физичари су имали доста успеха на највишем нивоу такмичења. Године 1976. забележено је 13. место ученика Славише Павловића на републичком такмичењу, а припремао га је наставник Мирослав Милошевић.

Наставник Томислав Војиновић је од доласка у школу почео да бележи успехе са својим ученицима. Највећи успех постигао је Милош Чакић 1998. године када је освојио треће место на републичком такмичењу и узео учешће на савезном такмичењу у Бечићима. Године 2005. ученик Душан Миленковић учествовао је на републичком такмичењу, а 2006. године Немања Вучковић. Ученица Милица Ђуровић добила је похвалу за учешће 2008. године, као и Александар Миљковић 2014. године.

Прво учешће хемичара на највишем рангу забележено је 1975. године када је наставница Милица Ружић повела ученике Снежану Тричковић и Милана Савића. Наставница Даница Тривунац је 1977. године учествовала са већим бројем ученика: Весна Станковић, Соња Тривунац, Саша Ристић и Сузана Стојановић.

Наставник Иван Ивановић је са својим ученицима био врло успешан на такмичењима. Најуспешнији хемичар до сада је Милош Јовановић који је освојио друго место 2005. године на републичком такмичењу. Милан Шеговић је два пута учествовао, а 2004. године освојио је девето место на том такмичењу. Добио је и титулу ученика генерације захваљујући таквом успеху. Ученик седмог разреда Виктор Петровић 2014. године учествује на највишем рангу такмичења.

Млади биолози имали су највећи успех 2004. године када је Миљана Булатовић освојила треће место на републичком такмичењу, а на том такмичењу је учествовао и Марко Радовановић. Такмичаре је припремала професорка Станојка Кнежевић.

Марија Симић је освојила шесто место на такмичењу из историје. Ученицу је припремала професорка Маријана Михајловић.

Информатика је предмет који је доста заступљен на највишем нивоу такмичења, па је тако ученица Александра Вукашиновић учествовала 2005. године, 2007. Стефан Миловановић и Жаркo Кнежевић. Следеће 2008. године, ученици седмог разреда узели су најмасовније учешће: Душан Милосављевић, Александар Волф, Лазар Стојановић и Петар Ђорђевић. Петар Ђорђевић је и следеће 2009. године забележио учешће на републичком такмичењу, што му је омогућило добијање титуле ученика генерације. Године 2014. ученик шестог разреда Јован Ђукић успео је да се пласира за највиши ранг такмичења. За све ове успехе ученика заслужан је професор информатике Драгорад Радуловић.

 

ВАННАСТАВНЕ АКТИВНОСТИ

 

            Ученици наше школе веома се истичу и у ваннаставним активностима. Од оснивања до дана данашњег вредно су радиле и постизале одличне резултате многе секције.

Гимнастичари су почели са успесима 1978. године у Крушевцу, освојивши треће место, затим у Бору 1979. године друго, а у Крагујевцу 1980. године освојили су прво место. Највећи успех постигле су гимнастичарке 1981. године, освојивши златну и сребрну медаљу у Александровцу, чиме су заслужно ушле у државну репрезентацију. Ученике су припремали наставници Светлана Теохаревић и Владислав Милошевић.

Атлетичари су такође били врло успешни на такмичењима. На кросу ,,Политике 1983. године ученик Бојан Саћиповић освојио је златну медаљу, а на кросу Цицибани и цицибанке следећи ученици су освојили медаље: Бојан Саћиповић-златну, Далибор Новковић-сребрну, Иван Орловић-бронзану, Миљана Лазовић-златну, Даринка Дедић-сребрну, Јелена Михајловић -бронзану.

 

Године 1985. четврто место у скоку у вис освојила је ученица Катарина Малешевић, а  Гордана Милосављевић у скоку у даљ. (Данас је Г.Милосављевић учитељица у нашој школи). Тања Митић и Зоран Јелић имају учешће на истом такмичењу.

            Наши ученици су три пута учествовали на републичком такмичењу Основци-кошаркаши и освојили од другог до четвртог места. Школа је два пута била домаћин тог такмичења, а учествовала је и  на Ски трчању на Копонику. За све ове успехе заслужан је наставник Љубодраг Маринковић.

            На републичком такмичењу у малом фудбалу, организованом у Пироту 2013. године, ученици наше школе освојили су друго место. Заслужан наставник је Саша Величковић, професор физичког васпитања. За изузетан успех фонд за таленте општине Прокупље, наградио је екипу новчаном наградом од 20 000 динара.

            Млађи разреди ретко учествују на високом рангу, па се зато може истаћи треће место на међуокружном такмичењу у игри између две ватре. Такмичење је одржано у Нишу, 2013. године. Ученице трећег и четвртог разреда припремале су учитељице Милена Сарић и Лидија Вељковић.

Стрељачка дружина је основана 1978. године и забележила три појединачна пласмана на олимпијади у Крушевцу. Прво место освојио је Владимир Красић, друго Слободан Милојковић, а треће Дејан Вукадиновић. Владимир Красић је успео да се даље пласира међу првих пет у региону и самим тим узео учешће на савезном такмичењу. Ученике је припремао наставник физике Мирослав Милошевић.

            Највећи успех из бродотехнике постигли су ученици Иван Чавић и Никола Лекић 1998. године на 40. републичкој смотри научно-техничког истраживачког стваралаштва младих. Наиме, они су освојили прво место на републичком такмичењу. Чавић је добио награду за модел Гусар, а Лекић за макету Црква светог Архангела у Конџељу, уз асистенцију наставника Милана Ђинђића.  Године 1986. ученик Иван Јоцић осваја сребрну, а Јован Марковић  златну медаљу.

У школи је радила и астрономска секција, па је тако забележен успех наставнице Вере Ђевори која је имала пет представника, а један од њих је освојио 10. место.

         Школу ,,Татко прославио је велики хор. На смотри хорова Србије, наши хористи су 1972. године ушли у финално такмичење, а 1978. освојили сребрну плакету. На савезном такмичењу у Цељу 1979. и 1980. године освојили су друго и четврто место. Године 1981. хор осваја сребрну медаљу на такмичењу дечјих хорова у Шапцу, а 1982. и 1983. године освојио је бронзану медаљу под руководством наставника Томислава Марковића.

О лепоти певања нашег хора писали су компизитори Божидар Станчић и Боривоје Поповић.  

         Руководилац фото секције Слободан Петровић учествовао је са својим учеником Предрагом Милићем на такмичењу у Бору и  освојио бронзу 1990. године. У новије време секцију води наставник Драгорад Радуловић који са својим ученицима прати сва догађања и учествује у стварању школског листа. Сем тога, секција учествује својим стваралаштвом и на продајном ускршњем вашару.

         Еколошка секција ради под руководством Зорице Стојановић и Станојке Кнежевић. Сваке године са ученицима учествују у обележевању Дана чистих планина, Дана планете земље на нивоу града и на нивоу школе чистећи школско двориште. Учествује у акцији Очистимо Србију заједно 2010. и 2011. године. Почетком 2013/14. године секција је организовала два пута акцију сакупљања старог папира, при чему је сакупљено 1200 кг. Од прикупљеног новца школа ће обезбедити контејнере за одлагање пластике. Највреднији ученици су награђени књигама, а одељења дипломама.

 Исте школске године секција је организовала изложбу кућних љубимаца први пут у свом раду. Овај догађај побудио је велико интересовање ученика, па  ће ово постати традиција наше школе. Награђене су књигом и дипломом Анита Биочанин и Миа Спасић за активност у раду секције, а наставнице дипломама. За учешће на изложби љубумаца по три власника су добила награде и дипломе.

 

Еколошка секција је учествовала 2013. године на семинару у Нишу, у склопу пројекта Едукација деце школског узраста о значају шума. Акцију је организовао Покрет горана Србије.

        У школи веома активно раде и ликовна, литерарна, рецитаторска, драмска, новинарска секција. Ликовном секцијом руководила је Радмила Коматина која је заиста имала пуно успеха, а ми ћемо споменути само највеће:

         четири пута су чланови секције учествовали на савезном такмичењу Вајање у песку

          на конкурсу Црвеног крста Деца света, у Малом Зворнику, наша ученица је освојила друго место

         на конкурсу Штедиша сам, цртам, пишем, ликовна секција је освојила прву награду библиотеку у вредности од 150 000

      старих динара

         године 1972. секција је освојила шест пута трећу и једном другу републичку награду

         највећи успех постигла је ученица Јасмина Ахмић 1992. године, освојивши златну медаљу на светском  такмичењу ликовних

      радова у Кини.

        Секцијом је кратко руководила професорка Катарина Радић, али је освајала такође вредне награде. Трећу награду на конкурсу Сцена, маска, костим, Стеријиног позорја из Новог Сада, освојио је ученик Јован Стојановић, а десетодневно летовање у Баошићима и прву награду на републичком конкурсу Крв живот значи освојио је ученик Жарко Кнежевић 1976. године.

       Данас секцијом руководи професорка Драгана Прелић, која врло вредно ради и учествује на свим конкурсима и припрема разне изложбе. Треба истаћи изложбе: 60 година школе, Књиге и језика роде, Светски дан књиге, Светски дан матерњег језика, Светски дан оралног здравља,  Крв живот значи, Мој кућни љубимац и друге.

        Млади литерарци имају доста првих награда и безброј објављених радова у Дечјим новинама, Кекецу, Школарки, Нају и Витезу. Најновије награде су освојене 2013. и 2014. године.      

       На 11.београдском фестивалу Витезово пролеће седам ученика освојило је награде на литерарном конкурсу. Учитељ Драган Радојковић је одабрао и припремио радове за конкурс.     

          Секција млађих разреда учествовала је и на 12. београдском фестивалу за децу Витезово пролеће 2014.  и освојила пет  награда. Радове ученика IV-3 припремала је за конкурс учитељица Драгана Ђорић.      

       Литерарном секцијом руководила је наставница Зорица Илић, а касније дружином ,,Талија  професорка Данијела Миладиновић до 2012. године, када је руковођење преузео Момчило Голубовић, професор српског језика.

Најистакнутији члан литерарне секције до сада је Ивана Ђурковић која је издала три збирке песама: ,,Рајски врт, ,,Пут од љубави саткан и Душа на папиру. Била је секретар Књижевне омладине Прокупља. Остали чланови секције учествују на многобројним конкурсима и постижу завидне резултате од којих издвајамо најбоље: Александар Паунковић 2007. године осваја  прву, а Марија Марјановић  другу награду на ,,Веснином пролећу. Ове ученике је припремала Љиљана Суботић. Милица Марјановић 2007. године осваја другу награду на републичком конкурсу ,,Тесла-бајка о струји са наставницом Љиљаном Миладиновић. Ученица Вања Антанасковић освојила је треће место на републичком конкурсу Преузми одговорност 2008. године, а 2009. ученица Јована Милетић је на републичком конкурсу Снага доброте освојила такође трећу награду, уз помоћ

професорке Данијеле Миладиновић. На видовданском конкурсу 2011. године наградно петодневно путовање у Париз освојили су ученици: Тамара Лазић, Марко Вељовић и Марија Вулићевић.

Следеће 2012. године, ученице Тамара Лазић и Милица Вулићевић, добиле су наградно путовање у Будимпешту. Руководилац секције била је Данијела Миладиновић.

 

           Године 2012. на републичком конкурсу у Нишу, посвећеном цару Константину, под називом Милански едикт, наше ученице Јована Недељковић и Сара Јелић освојиле су другу награду.

На видовданском конкурсу 2013. године наградно путовање на острво Крф добиле су Катарина Каличанин и Милица Мучалица. Руководилац секције је Момчило Голубовић, професор српског језика.

Рецитаторску секцију водиле су наставнице Видица Глозић, Надежда Драговић, а Милена Милутиновић имала највише успеха јер је њена ученица Милица Цакић учествовала три пута на републичкој смотри рецитатора. Секцију наставила да води наставница Радунка Добрашиновић, затим професорка Славица Маљевић. На републичкој смотри рецитатора учествовали су: Марија Миловановић, ученица учитељице Стојане Живић и Олгице Војиновић. Димитрије Цветковић, ученик професорке Славице Маљевић, забележио је учешће на републичкој смотри рецитатора.  Рецитаторску секцију преузела је наставница Љубица Дробњак. Године 2014. ученик четвртог разреда Бошко Миљковић представљао је школу на републичкој смотри рецитатора у категорији млађих разреда. Припреме са учеником радила учитељица Снежана Лазић.

            Драмска секција је најбројнија у школи и ученици су веома заинтересовани јер могу да искажу своје умеће на јавној позорници. На почетку рада секцију је водио наставник Милан Коматина, а онда наставила са радом професорка Љиљана Суботић. Секција је учествовала на школским приредбама и смотрама приказујиући актуелне  представе. На окружној смотри у Блацу 1997. године, освојила је друго место са представом Покондирена тиква. Најистакнутији глумци за десет година рада ове професорке, а у периоду 1997-2007. су: Катарина Стојковић, Данило Петровић, Предраг Котур, Вук Суботић, Јелена Милошевић, Дејан Дедић, Милена Ивановић, Бошко Јоксимовић, Бојана Гочманац, Достана Обрадовић, Лазар Јоксимовић. Предраг Котур, Данило Петровић и Дејан Дедић завршили су Факултет драмских уметности, а Вук Суботић, Милена Ивановић и Лазар Јоксимовић били су дугогодишњи чланови Аматерског позоришта у Прокупљу. Секцију је преузела професорка Слађана Јовановић и врло успешно наставила са радом припремајући представе: Госпођа министарка, Три прасета, Лепотица и звер, Ромео и Јулија на скајпу, Свети Сава и Синан паша, Вожд Карађорђе и диздар Мухарем Гуша и друге. Секција се бавила и снимањем промотивног спота за здраве зубе Једи, пиј, жваћи, љуби се, живи здраво, у сарадњи са Домом здравља, а такву сарадњу има и са осталим установама у граду. Секција ради и на промоцији школе приказујући дечје представе за предшколце. Истакнути чланови   њене дружине су ученици: Анђела Милосављевић, Андријана Милошевић, Јован Станковић, Богдан Стаменковић, Илија Миленковић, Лука Костић, Анђела Недељковић, Маша Савић, Илија Ђуровић и други.

          Новинарска секција постоји од дана када је почело издавање школског листа. Дугогодишњи руководилац новинарске секције био је наставник српског језика Славољуб Димитријевић Песник, а онда је имала већи прекид у раду. Године 2007. формирана је новинарска секција Златно перо, под руководством Љиљане Суботић и Данијеле Миладиновић, да би убрзо секцију водила само Љиљана Суботић до 2013. Од 2013. године секцију води Данијела Миладиновић, професор српског језика.

Секција је настала као резултат пројекта Колико знаш, толико вредиш, када су млади новинари добили и новинарску учионицу где могу стварати свој школски лист Полет.

 

ШКОЛСКИ ЛИСТ

 

          Школски лист ,,Полет основала је 11. новембра 1957. године Оливера Данчевић и то је био први школски лист у општини Прокупље. Дуго година након тога лист је био и једини на територији општине.  Полет је учествовао у акцији Тражимо најбољи југословенски лист, добио диплому за учешће 1982. године и ушао у избор 10 најбољих листова у Југославији.

 

 

 Некада је школски лист бројао пар страница, а данас се штампа на двадесет осам и има слободнију форму од старијих издања. Садржина Полета је смештена по рубрикама: дежурно око, звезде, ђачко перо, путовања, моћ књиге, спорт, забава.На промоцији  новог издања листа 2007. године присуствовале су познате личности из света новинарства из Београда: Наташа Ристић, Бранка Оташевић и Ђорђе Влајић.

Такође је на промоцији била присутна представница Уницефа Марија Луиза Форнаре, представници локалне самоуправе и локални новинари. Те исте школске године изашао је још један број школског

листа, посвећен Светом Сави. Иначе, лист излази једном годишње поводом Дана школе. Данас је школски лист доживео своје 73. издање.

 

НАГРАЂЕНИ НАСТАВНИЦИ

 

Наставници школе  добијали су појединачне награде за остварене резултате на такмичењима:

 

 1. Љубодраг Маринковић, наставник физичког васпитања, добио следеће награде:

         првомајску награду ОСВ Прокупље 1988. године

         златну плакету ДТВ Партизан СО Прокупље

         сребрну значку ДТВ Партизан СР Србије

         два пута награду Татко поводом Дана просветних радника.

 1. Ђорђе Величковић је за свој дугогодишњи рад у Спотрском друштву Партизан награђен:

         Златном плакетом Републичког савеза Србије  

         Златном плакетом Гимнастичког савеза Србије

 

 1. Љубинко Радуловић, наставник математике, добио је признање од тадашњег Министра просвете, Шкундрића, за успехе на републичкким такмичењима

 

 1.  Светислав Симић:

         добио признање Најдражи учитељ 1977. године

         октобарску  награду града Прокупља

         орден рада са сребрним венцем

 

 1. Драган Радојковић: добио признање Најдражи учитељ, 1988. године

 

 1.  Учитељица Јелена Вуковић и одељење III-3 добили су:

         повељу за Колективни подвиг године од стране председника Реублике Србије

         Светосавску диплому 2008. године од Топличког округа

 

НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ

 

 Круна свих досадашњих успеха је СВЕТОСАВСКА ПОВЕЉА коју су ученици и наставници добили на дан  Св.Саве 2007. године.

        Топличке новине од фебруара 2007. године у једном делу текста Путем светосавља образлажу  зашто школа добија признање: Стара дама прва је у округу према броју уписаних првака, прва је почела да објављује школски лист, прва увела учење страних језика у млађим разредима, прва примила педагога, прва штампала значку школе и само је она у крају имала два учитеља са признањем најдражи.

 

 

 

ВАЖНИ ДАТУМИ

 

       У старој школи се обележавао Дан ученичког самоуправљања, 23. априла, Дан школе, такмичење одељењских заједница.

       Данас се у школи обележавају важни датуми:

1.      Свети Сава се обележава у оквиру одељењских заједница сечењем славског колача, у наставничкој зборници у оквиру колектива, где су присутни и гости из локалне средине. Припрема се и свечана академија ученика.

2.      Дан школе се обележава неколико дана и пропраћен је пригодним манифестацијама:

         меморијални турнир  у рукомету  ,,Денис Ђурић

         меморијални турнир у малом  фудбалу ,,Данило Кајгановић

         литерарно поподне у Народном музеју Топлице

         изложба  ликовних радова

         приредба у биоскопу ,,Топлица или Народном музеју Топлице

         издавање школског листа ,,Полет

         игранка за ученике 8.разреда.

3.      Светски дан матерњег језика - када се укључују представници националних мањина са својим културно-уметничким програмом. Програм се изводи у Народном музеју Топлице

4.      Светски дан књиге - изводи се програм на језицима који се изучавају у школи, припремају се специјалитети тих земаља и приказује њихова литература.

5.      Дан очувања планете Земље

6.      Ускрс - кроз ускршњи вашар ученици исказују своју маштовитост, креативност и у школском дворишту, на штандовима приказују своје рукотворине.

7.      Дан толеранције

8.      Дан штедње

9.      Дан солидарности

 

НАГРАЂИВАЊЕ УЧЕНИКА И НАСТАВНИКА

 

         Најбољи ученици награђују су дипломама и књигама на свечаној приредби, организованој на крају школске године, где су проглашавани вуковци и ђак генерације. Данас се та церемонија обавља на матурској вечери. У знак сећања на бившег ученика Дениса Ђурића, који је страдао на Косову, ученику генерације додељује се диплома са његовим ликом и именом, а родитељи из личног фонда поклањају награду у новчаној вредности од 100 еура, као и 20 000 динара за екскурзију најбољим ученицима. Ученик генерације добија и од школе награду у књигама, као и  фото апарат од  фотографске радње Палма. За разне друге активности ученици и наставници се награђују дипломама и књигама.

 

УЧЕНИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

 

       Млађи разреди организовани су у Дечји савез. Најактивнији је током Дечје недеље која се обележава широм света у првој недељи октобра. У тој недељи деца имају врло занимљиве активности, као што су: маскенбал, игре без граница (надвлачење конопца, музичке столице, лимбо денс) осликавање школског дворишта, пријем првака у Дечји савез. Организује се сусрет са песником, литерарно дружење на тему Дечје недеље. Руководилац Дечјег савеза у 2013/14. години била је Биљана Нешковић Пејчић.

 

      Ђачки парламент је врло активан у свом раду. У Дечјој недељи ученици преузмају улогу наставника, обилазе болесне малишане на Дечјем одељењу болнице у Прокупљу, дарујући им пригодне поклоне. Данас учествују у свим акцијама прикупљања помоћи болесној деци, деци са Косова, социјално угроженим породицама. Помоћ се састоји у одећи, обући и новцу. Акција, за социјално угрожене, спроводи се и на Дан солидарности. Ђачки парламент је познат и по организовању тематских журки као што су: Маскарада, Шарени свет, Шта ћу бити кад порастем. Учествује у пројекту ПО, ради на разгласу у радио емисијама. Дугогодишњи руководилац ђачког парламента је Маријана Михајловић, професор историје.

 

ПРОЈЕКТИ

 

       Радници школе се укључују у различите пројекте у школи. У оквиру Школског развојног планирања урађен је пројекат који је спровео актив за ШРП и конкурисањем код светске банке добио износ у вредности од 600.000 динара. Добијена средства намењена су за стручно усавршавање наставника и набавку учила. У оквиру ШРП-а организује се ускршњи вашар продајног карактера, а прикупљени  новац  користи се  искључиво за потребе ученика млађих разреда. Године 2014. на вашару је учествовало и неколико одељења старијих разреда, као и фото, новинарска и еколошка секција. Прикупљена средства су уложена у обнављање књижног фонда библиотеке.

       Пројекат Колико знаш-толико вредиш, у оквиру Локалног акционог плана за децу, одрађен је 2007. године и школа је тада добила 90 000 динара за опремање новинарске учионице. На пројекту су радиле Ангелина Петровић и Надежда Прибак. Тада је формирана новинарска секција Златно перо под руководством Љиљане Суботић и Данијеле Миладиновић. У оквиру пројекта планиран је излет до Ђавоље вароши, посета Сајму књига у Београду,  као и штампање два броја школског листа. Промоцији првог броја присуствовале су познате личности из света новинарства: Ђорђе Влајић, Бранка Оташевић и Наташа Ристић. Представница Уницефа Марија Луиза Форнаре такође је присуствовала промоцији и била одушевљена креативношћу младих новинара и простором за њихов рад.

       Године 2008. школа је конкурисала за средства Националног инвестиционог плана, урадила пројекат за санацију моког чвора и добила 1 600 000 динара.Тим средствима одрађени су мушки и женски тоалети за ученике. На пројекту је радила Љиљана Соколовић, професор разредне наставе, а тадашњи помоћник директора школе.

      Наша школа је 2010. године, као и осамдест посто школа у Србији, конкурисала за опремање дигиталне учионице и добила једну у матичној школи и једну у издвојеном одељењу у Доњој Речици.

      ДИЛС пројекат реализован је 2011. године при чему се школа укључила у рад са инклузивном децом. На пројекту су радиле: Надежда Прибак, директор, Оливера Ракић, помоћник директора, Лидија Стојановић, психолог, Тијана Николић, педагог, Неда Јовановић, педагог, Ивана Недељковић, професорка математике.

Тим пројектом добијена су новчана средства у вредности од 4 000 евра од чега су набављена наставна средства и обезбеђени семинари за наставнике. Такође су њиме биле предвиђене две студијске посете школи Десанка Максимовић из Чокота.

             Године 2013. ученици шестог разреда узели су учешће у пројекту Спорт-школа-полиција са изузетно богатим садржајем. То је подразумевало едукативне радионице за ученике и родитеље, фудбалске утакмице између школа Ћићко и Татко, излет до Белог камена и журку у спортској хали. На ликовном конкурсу под називом Ја бирам сок и бавим се спортом, ученик Илија Ђуровић освојио је прву награду. Циљ пројекта је био да се најмлађима упути порука о опасностима порока какви су алкохолизам и дрога.

      Школске 2013/2014. године школа је узела учешће у пројекту Професионална оријентација чиме ће се ученицима омогућити правилан избор будућег занимања. Овај пројекат спроводи Тим за ПО: Маријана Михајловић, Јасмина Томовић и Неда Јовановић.

 

 У оквиру пројекта одрађена је продаја новогодишњих честитки у галерији Божа Илић, а од сакупљених новчаних средстава набављен је материјал за рад у радионицама. Ученици осмог разреда посетили су школу Душан Радовић у Нишу где је била приређена изложба старих заната, а у Прокупљу су посетили обданиште Сунце и упознали се са занимањем  васпитача. Планирано је више посета разним радним организацијама и институцијама.

       Школа је учествовала  у ТИМС истраживању, а 2013. године у Талис истраживању на националном нивоу. Координатор Талис истраживања био је професор информатике Драгорад Радуловић.

 

ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ

           

        Школа Татко бави  се и издавачком делатношћу. Тако су штампана и следећа издања:

 

1.  Преимућство аутентичног живота мала монографија школе, издата 1972.године

2.  Зраци - зборник ученичких радова, издат 1975. године

3.  Полет - школски  лист, који је доживео 73. издање.

 

НАСТАВНИЦИ  ПИСЦИ

 

    Радници школе који су се бавили писањем су:

         Воја Красић -10 књига

         Мирослав Милошевић -1стручни рад

         Славољуб Димитријевић -1 збирка песама и дугогодишњи уредник школског листа

         Милан Коматина - 15 стручних радова, 1 књига, преко 100 текстова издатих у Просветном прегледу, Топличким новинама, Вуковој задужбини и Народним новинама.

         Надежда Прибак - четири стручна рада

         Љиљана Суботић - писац ове монографије, летописа и уредник школског листа

         Љубица Дробњак - писац ове монографије

         Лидија Стојановић-припремила материјал за књигу Сто младих талената и образложења за доделу Светосавске повеље школи

         Оливера Ракић- написала додатак за школски лист Не ради на мени, ради заједно са мном. Овај додатак је посвећен инклузивној деци и у оквиру је ДИЛС пројекта.

         Славица Маљевић-писац летописа

 

НАШЕ ПЕРЈАНИЦЕ

 

Стогодишњи храм знања изнедрио је мноштво генерација ученика и радника који су постали  значајне  личности у разним областима друштвеног живота. Као  илустрацију навешћемо неке од њих:

 • Војин Шуловић - академик
 • Иван Ивановић - књижевник
 • Воја Красић - дугогодишњи директор школе, песник и оснивач Драинчевих сусрета
 • Сима Ерчевић - драмски уметник
 • Зоран Ивошевић - судија Уставног суда
 • Никола Малешевић - рукометаш
 • Фазлија Шаћировић - вице-шампион света у боксу
 • Милан Милисављевић - доктор наука
 • Драгољуб Мирковић - лекар и писац
 • Миљана Радивојевић доктор археологије

 

  

ШКОЛЕ ПРИЈАТЕЉИ

 

Кроз своју историју школа је имала три школе са којима је одржавала пријатељске везе:

 • ОШ Боро Вукмировић из Пећи-Косово и Метохија
 • ОШ Кочевски збор из Кочевја-Словенија
 • ОШ Маршал Тито из Кочана-Македонија

 

ДИРЕКТОРИ ШКОЛЕ

 

       Поред  великог значаја наставника и осталих радника, велику покретачку снагу су имали свакако и директори школе који су је водили од стварања до данас. То су били:

 • Љубомир Мучалица           1952-1960
 • Крста Михајловић              1969-1964
 • Владимир Стојановић        1964-1966
 • Драгослав Маринковић     1966-1967
 • Вјислав Красић                   1967-1981
 • Милан Коматина                1981-1986
 • Мирослав Милошевић       1986-1998
 • Миломир Ристић                1998-2002
 • Станијка Кнежевић вд        2002-2002
 • Надежда Прибак                 2002-2012
 • Лидија Вељковић  вд          2002-2013
 • Љиљана Суботић                2013

 

 

ЦИТАТ ИЗ ШКОЛСКОГ ЛИСТА ПОЛЕТ ИЗ 1988. ГОДИНЕ

 

Стогодишњи храм знања остаје вечито млад

Славољуб Димитријевић Песник

 

      ,,Стара даманежно привија своју децу, баш као и свака добра мајка, греје их преко зиме и чува од хладноће, а штити од кише, ветрова, жеге. А кад звоно огласи велики одмор из ње кроз врата покуљају гроздови младих који се размиле по дворишту. То је предивна слика разигране младости која кроз игре на одмору даје себи одушка после тешких часова. И док се благи поветарац игра несташним чуперцима, или лелуја дуге косице и репиће,  нечије очи траже своју симпатију у чијем ће се џепу наћи тајна цедуљица. ,,Стара дамасваке године изнедри нове песме, нове игре, нове симпатије, нове љубави, пошаље у свет своје осмаке, да би септембра постала млађа кад прими своје прваке. И тако увек бива, тако ће увек бити. Стара лепотица у центру града негује и неговаће

нове изданке оних које су у њој стасали и преселили у свет одраслих. Док год буде трајала, ,,Стара дама ће имати своја пролећа и никад неће бити старија од 14 година, а њена лепота биће њена младост, наша будућност.

 

На монографији радиле:

 Љиљана Суботић и Љубица Дробњак, професорке српског језика

                                                                                        

                                                                                                            Прокупље,15. октобар 2007. године

 

 

                                  Монографију допунила Љиљана Суботић марта 2014.године